De gemiddelde Nederlander dronk in 2017 volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit maar liefst twee kopjes koffie per dag. Dat maakt Nederland de op één na grootste consument van koffie in de Europese Unie. En al die koffie zorgt ook voor een behoorlijke cafeïne-boost. In totaal consumeert de gemiddelde Nederlander maar liefst 200 mg cafeïne per dag.
Cafeïne in koffie wordt vaak gebruikt om de alertheid en energieniveau tijdelijk te verhogen. De hoeveelheid cafeïne in koffie is in de meeste gevallen een stuk minder dan bij bijvoorbeeld energiedranken, maar alsnog genoeg om je concentratievermogen en prestaties tijdelijk te verhogen. We zetten ze hieronder op een rijtje.
Wat zijn de voordelen van cafeïne in koffie?
De inname van cafeïne heeft erg veel voordelen. Zo kan cafeïne in koffie je alertheid en je energieniveau verhogen, waardoor je beter in staat bent om taken te voltooien. Het kan ook helpen je stemming te verbeteren en je geheugen wat op te frissen.
Koffie heeft ook een aantal gezondheidsvoordelen, zoals het verlagen van het risico op bepaalde ziekten (denk aan diabetes type 2, sommige vormen van kanker en Parkinson). Bovendien kan cafeïne de bloedsuikerspiegel en de bloeddruk verlagen. Een mooi bijkomend voordeel is dat koffie een goed alternatief is voor ongezonde suikerhoudende dranken en daardoor dus ook bijdraagt aan een gezondere levensstijl.
Hoewel cafeïne in koffie vele voordelen biedt, is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je het op een verantwoorde manier consumeert. Als je namelijk te veel cafeïne inneemt, kan dit onaangename bijwerkingen geven. Denk bijvoorbeeld aan hoofdpijn, spanning en slapeloosheid.
Hoeveel cafeïne zit er in koffie?
Hoeveel cafeïne er in koffie zit, hangt af van een aantal factoren. Om precies te weten hoeveel cafeïne een kopje koffie bevat, moet je rekening houden met een aantal factoren. Het type koffiebonen, de bereidingsmethode, de sterkte van de koffie en de hoeveelheid koffie die je gebruikt, hebben allemaal invloed op de hoeveelheid cafeïne die in je koffie zit.
Koffiebonen bevatten meestal ongeveer 1,1-2,2% cafeïne, maar dit kan oplopen tot wel 4%. Een gemiddelde kop koffie bevat ongeveer 40 mg cafeïne.
Welke soorten koffie bevatten de meeste cafeïne?
Er zijn verschillende soorten koffie die meer cafeïne bevatten dan andere. Espresso bevat bijvoorbeeld meer cafeïne dan filterkoffie. Koffiebonen die meer cafeïne bevatten, zijn ook sterker en hebben een lagere zuurgraad.
Robusta-bonen bevatten bijvoorbeeld meer cafeïne dan Arabica-bonen.
Cafeïne in Espresso
Een kop espresso bevat ongeveer 212 mg cafeïne. Ook hier geldt weer dat dit afhankelijk is van de bereidingsmethode.
Omdat espresso een sterkere koffie is, bevat het meer cafeïne dan filterkoffie. Daarom wordt espresso vaak gebruikt in koffiecocktails. Denk bijvoorbeeld aan de bekende Irish Coffee of de Espresso Martini.
Cafeïne in Latte Macchiato
Een kop Latte Macchiato bevat ongeveer 65 mg cafeïne, afhankelijk van de bereidingsmethode. Latte is een op melk gebaseerde koffiecocktail, dus het bevat minder cafeïne dan Espresso. Latte wordt vaak geserveerd met melkschuim en is een populaire optie voor degenen die hun cafeïne inname wat willen beperken.
Cafeïne in Cappuccino
Een kop cappuccino bevat net als de Latte Macchiato ongeveer 65 mg cafeïne. Cappuccino is, net als Latte, een op melk gebaseerde koffiecocktail en bevat daardoor minder cafeïne dan Espresso.
Koffie zonder cafeïne
Gedecafeïneerde koffie is koffie waar het meeste cafeïne uit is verwijderd. Er worden verschillende methoden gebruikt om cafeïne uit koffie te verwijderen, zoals water ontzuring, stoom ontzuring en oplosmiddelen.
Gedecafeïneerde koffie bevat meestal ongeveer 3-15 mg cafeïne per kop, wat veel minder is dan bij normale koffie, espresso, latte of cappuccino.
Korting op Koffiemachines & Koffiebonen
Ben jij op zoek naar scherp geprijsde koffie accessoires? Klik snel op de knop hiernaast en profiteer!