Deze Chemex filters zijn geschikt voor gebruik in combinatie met de coffeemaker 3-kops. Chemex is hèt merk voor slow coffee makers. Het merk is in 1941 ontwikkeld door een Duitse chemicus, dr. Peter Schlumbohm. Dat is aan de vorm ook te zien: het ontwerp heeft veel weg van een ‘karaf’ die in de scheikunde veel gebruikt wordt. In 1944 werd dit ontwerp al tot een van de mooiste designs uit de geschiedenis gekozen en heeft het een plek gekregen in het Museum of Modern Art (Moma) in New York! Zelfs vandaag de dag oogt de slow coffee maker nog modern.
De slow coffee maker is op dit moment een echte trend. Er is namelijk een revolutie gaande in koffieland. Waarom? De consument is op zoek naar hoge kwaliteit koffie. Vergelijkbaar met wijn worden de smaken die tot uiting komen in de koffie bepaald door het terroir, de verwerkingsmethode en de zetmethode. De smaken die daardoor ontstaan komen niet goed tot hun recht in espresso, maar wel bij langzame zetmethodes, de slow coffee.
De slow coffee maker van Chemex is hiervoor zeer geschikt. Door het gebruik van glas komen alle smaken goed tot hun recht. Het glas is bovendien hittebestendig, waardoor er water dat net van de kook af is in geschonken kan worden. De koffie wordt op de authentieke manier bereid. Het is pure koffie met de pittigheid die je zelf wilt, zonder bittere nasmaak of residu. De koffie is ook perfect bruikbaar bij de bereiding van ijskoffie en desserts met een scheutje koffie voor de lekkerbekken. Ook interessant om te weten: koffie, gebrouwen met deze cafetières, kan in de koelkast bewaard worden om later opnieuw op te warmen, mèt behoud van smaak.
Hoe wordt koffie met de slow coffee maker gezet? Natuurlijk begint deze zettechniek met het malen van koffiebonen. Nadat je een bijhorende filter in de trechter geplaatst hebt, doe je de gewenste hoeveelheid gemalen koffie in de filter, waar je vervolgens een beetje heet water over laat vloeien. Dit zorgt ervoor dat het beste wat koffie te bieden heeft al optimaal vrijkomt. Om de koffie voldoende te vermengen, giet je een tweede keer water in de filter, maximum tot aan de hals. Het overige water wordt daarna aan het mengsel toegevoegd, zodat de koffie gelijkmatig kan trekken. Zodra de koffie klaar is, verwijder je de filter, schenk je de koffie uit en kan de ultieme smaakbeleving beginnen!
Bij gebruik in de vaatwasser dien je de houten kraag en het koord te verwijderen.