Hibiscus thee behoort tot de categorie kruidenthee soorten. Deze thee wordt zowel warm als koud gedronken en heeft een cranberry-achtige smaak. Deze theesoort is populair in het Caribisch gebied en heeft vanuit daar ook de rest van Zuid-, Midden- en Noord-Amerika bereikt. In Spaanstalige regio’s staat deze drank ook wel bekend onder de naam roselle of sorrel, vernoemd naar de bloem. In West-Afrika is deze thee ook ‘geland’ en beter bekend als zobo of bissap (bron: Wikipedia). Een hibiscus is een bloem die ook wel althaeastruik wordt genoemd. In de zomerperiode presenteert deze struik ontzettend veel grote bloemen en wordt hierdoor een ware eyecatcher in de tuin.
Hibiscus is ook heel populair om thee van te maken. De bloem heeft namelijk de naam een helende werking te hebben. In de kruiden geneeskunde wordt hibiscus al lange tijd ingezet vanwege haar helende werking op allerlei vlakken. Zo bevat de hibiscus veel vitamine C.
Hibiscus thee wordt aanbevolen bij het voorkomen/inperken van onder meer de volgende aandoeningen:
- Hoge bloeddruk
- Hoog cholesterolgehalte
- Aderverkalking (milde variant)
- Maagproblemen
- Kriebelhoest
Verder staat deze kruidenthee bekend als drank die bloedstelpend werkt, verzachtend werkt, de spijtvertering bevordert, verkoelend en kalmerend is.